miercuri, 10 aprilie 2013

Legislatie privind echipamentele de protectie si lucru

Potrivit art. 13 lit. q), r) si s) din Legea nr. 319 din 14 iulie 2006 securitatii si sanatatii in munca „In vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, angajatorii au urmatoarele obligatii: ( )
q) sa asigure echipamente de munca fara pericol pentru securitatea si sanatatea lucratorilor;
r) sa asigure echipamente individuale de protectie;
s) sa acorde obligatoriu echipament individual de protectie nou, in cazul degradarii sau al pierderii calitatilor de protectie. 

H.G. nr. 1.048 din 9 august 2006 reglementeaza cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca.

Prin echipament individual de protectie se intelege orice echipament destinat sa fie purtat sau tinut de lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, precum si orice element suplimentar sau accesoriu proiectat in acest scop.

Nu fac parte din categoria echipamentelor de protectie:
imbracamintea de lucru si uniformele obisnuite care nu sunt proiectate in mod special pentru a proteja securitatea si sanatatea lucratorului;
echipamentul folosit de serviciile de urgenta si salvare;
echipamentul individual de protectie purtat sau folosit de armata, politie ori de alte institutii de ordine publica;
echipamentul individual de protectie pentru mijloace de transport rutier;
echipamentul sportiv;
echipamentul de autoaparare sau de descurajare;
dispozitivele purtabile pentru detectarea si semnalizarea riscurilor si factorilor nocivi.

Echipamentul individual de protectie trebuie sa respecte prevederile H.G. nr. 115/2004 privind stabilirea cerintelor esentiale de securitate ale echipamentelor individuale de protectie si a conditiilor pentru introducerea lor pe piata, cu modificarile ulterioare.

Echipamentul individual de protectie se distribuie gratuit de angajator, care asigura buna sa functionare si o stare de igiena satisfacatoare prin intermediul intretinerii, repararii si inlocuirilor necesare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu